ACTIVITEITEN IN EN OM BURGH-HAAMSTEDE

In Burgh Haamstede en Westenschouwen, gelegen in het prachtige Zeeland, wachten een overvloed aan activiteiten en bezienswaardigheden om ontdekt te worden. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of cultuur, deze regio biedt voor elk wat wils.

Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de top 15 activiteiten die je niet mag missen tijdens je verblijf:

1. Deltawerken Oosterschelde:

De Deltawerken zijn niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een indrukwekkend staaltje van Nederlands vernuft en doorzettingsvermogen. Na de verwoestende Watersnoodramp van 1953, waarbij grote delen van Nederland werden overstroomd, besloot de Nederlandse regering tot de bouw van de Deltawerken om het land te beschermen tegen toekomstige overstromingen. De Oosterscheldekering, onderdeel van de Deltawerken, is ’s werelds grootste stormvloedkering en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Het project duurde in totaal 30 jaar om te voltooien en betekende een mijlpaal in de Nederlandse waterbouwkunde.

 

 

2. Zweefvliegen in Nieuw Haamstede:

Zweefvliegen is niet alleen een opwindende sport, maar ook een activiteit die diep geworteld is in de geschiedenis van de luchtvaart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zweefvliegtuigen vaak gebruikt voor militaire doeleinden, zoals het transporteren van troepen en materieel tijdens geheime operaties. Tegenwoordig is zweefvliegen een populaire recreatieve activiteit, waarbij liefhebbers de sensatie ervaren van het zweven door de lucht zonder motorvermogen.

.

5. Bunkers van Burgh Haamstede:

De bunkers van Burgh Haamstede zijn een intrigerend overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Nederland. Deze betonnen constructies werden gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingslinie langs de kust van Europa. De bunkers boden bescherming aan Duitse troepen en werden strategisch geplaatst langs de kustlijn. Tegenwoordig zijn veel van deze bunkers open voor publiek om te verkennen en bieden ze een uniek inzicht in de oorlogsgeschiedenis van Nederland.

 

 

 

 

 

6. Strand van Westenschouwen:

Het strand van Westenschouwen strekt zich uit over meerdere kilometers langs de kust van Zeeland en is een geliefde bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners. Naast ontspannen op het zand en zwemmen in de zee, biedt het strand ook tal van andere activiteiten, zoals kitesurfen, strandzeilen en paardrijden. Bovendien staat het strand bekend om zijn unieke flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten en karakteristieke duinplanten.

9. Dagje Renesse per fiets:

Renesse is een levendig kustdorpje met een bruisende sfeer en een scala aan activiteiten voor bezoekers. Fietsen naar Renesse vanuit Burgh Haamstede is een geweldige manier om de prachtige natuur van Zeeland te verkennen en onderweg te genieten van pittoreske dorpjes en landelijke landschappen. Eenmaal in Renesse kun je genieten van de vele cafés, bars en winkels, of ontspannen op het strand en genieten van de zon.

10. Galerie Het Oude Raadhuis:

Gevestigd in een voormalig historisch raadhuis in Burgh Haamstede, biedt deze galerie een fascinerende mix van lokale en internationale kunst. Het oude raadhuis zelf dateert uit de 17e eeuw en was ooit het centrum van de lokale politiek en bestuur. Tegenwoordig dient het als een culturele ontmoetingsplaats waar bezoekers kunnen genieten van een eclectische mix van schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstvormen. De galerie organiseert regelmatig exposities en evenementen om de artistieke gemeenschap te ondersteunen en te bevorderen.

13. Boswachterij Westerschouwen:

De Boswachterij Westerschouwen is het grootste bosgebied van Zeeland en een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het gebied beslaat meer dan 3300 hectare en omvat naast uitgestrekte bossen ook duinen, heidevelden en veenmoerassen. Het bos heeft een rijke biodiversiteit, met een verscheidenheid aan planten en dieren, waaronder reeën, vossen, dassen en talloze vogelsoorten. Wandelaars kunnen genieten van een uitgebreid netwerk van wandelpaden, terwijl fietsers kunnen kiezen uit verschillende fietsroutes die door het bos slingeren.

 

 

 

14. Slot Haamstede en de Zeepeduinen:

Slot Haamstede, ook bekend als Kasteel Haamstede, is een middeleeuws kasteel dat dateert uit de 13e eeuw. Het kasteel diende oorspronkelijk als verdedigingsfort en werd later omgebouwd tot een adellijke residentie. Vandaag de dag is het kasteel een populaire toeristische attractie, met een museum dat de geschiedenis van het kasteel en de omgeving belicht. De nabijgelegen Zeepeduinen zijn een uitgestrekt duingebied met wandelpaden en uitkijkpunten die een prachtig uitzicht bieden over de omringende natuur. Het gebied staat bekend om zijn unieke flora en fauna, waaronder zeldzame orchideeën en beschermde vogelsoorten.

3. Vuurtoren van Nieuw Haamstede:

De vuurtoren van Nieuw Haamstede, ook wel bekend als de Westerlichttoren, is een iconisch herkenningspunt aan de kust van Zeeland. De toren werd gebouwd in 1837 en heeft sindsdien talloze schepen veilig naar de haven geleid. Hoewel de vuurtoren zelf niet toegankelijk is voor publiek, staat een wandeling door de omliggende duinen garant voor prachtige uitzichten en een vleugje maritieme geschiedenis.

 

 

 

 

4. Plompetoren:

De Plompetoren, ook wel bekend als de Kerk van Koudekerke, is een van de weinige overgebleven overblijfselen van het verdronken dorp Koudekerke. De toren werd gebouwd in de 15e eeuw en diende als baken voor schippers die de Oosterschelde bevoeren. Na de Watersnoodramp van 1953 bleef alleen de toren overeind staan, omringd door water en slikken. Vandaag de dag biedt de toren een adembenemend uitzicht over het omliggende landschap en herinnert het aan de veerkracht van de Nederlandse bevolking in de strijd tegen het water.

7. Klimbos Westenschouwen:

Klimbossen zijn een relatief recente toevoeging aan de buitenactiviteiten in Nederland, maar hebben snel aan populariteit gewonnen. Klimbos Westenschouwen biedt avontuurlijke routes door de bomen, met uitdagende obstakels zoals touwbruggen, klimnetten en tokkelbanen. Naast het plezier en de opwinding van het klimmen en klauteren, bieden klimbossen ook een geweldige manier om de natuur te ervaren en het gevoel van vrijheid in de buitenlucht te omarmen.

 

 

 

 

 

 

 

8. Dagje Zierikzee:

Zierikzee is een van de best bewaarde historische stadjes van Nederland en staat bekend om zijn prachtige architectuur en rijke maritieme geschiedenis. De stad werd in de 10e eeuw gesticht en groeide uit tot een welvarende handelsstad tijdens de middeleeuwen. Veel van de historische gebouwen, waaronder de indrukwekkende Sint-Lievensmonstertoren en de oude stadspoorten, zijn nog steeds te bewonderen in het stadscentrum. Daarnaast heeft Zierikzee een levendige haven waar je kunt genieten van verse visgerechten en lokale specialiteiten.

 

11. Golfbaan Molenberg:

De Golfbaan Molenberg, gelegen in een prachtig natuurlijk landschap, biedt niet alleen een uitdagende golfervaring, maar ook een glimp in het verleden. Het terrein waarop de golfbaan zich bevindt, was ooit onderdeel van landgoed Molenberg, dat dateert uit de 17e eeuw. De golfbaan zelf is ontworpen met respect voor de natuurlijke omgeving, met behoud van historische kenmerken zoals oude boomgaarden en beekjes. Tijdens het golfen kunnen spelers genieten van de rust en sereniteit van het platteland, omringd door eeuwenoude bomen en weelderige vegetatie.

 

 

 

 

 

 

 

12. E-scooter verhuur Molenberg:

Verken de omgeving op een unieke en milieuvriendelijke manier met een e-scooter van Molenberg Verhuur. Deze elektrische scooters bieden een leuke en gemakkelijke manier om de verborgen pareltjes van de regio te ontdekken. Met een bereik van enkele tientallen kilometers kunnen avonturiers moeiteloos door de pittoreske dorpjes en glooiende landschappen van Zeeland cruisen. Onderweg kunnen ze stoppen bij historische bezienswaardigheden, schilderachtige uitzichtpunten en gezellige cafés, en herinneringen creëren die een leven lang meegaan.

15. Zeelandbrug:

De Zeelandbrug, voltooid in 1965, is een van de langste bruggen van Nederland en verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland. Met een lengte van bijna 5 kilometer biedt de brug een adembenemend uitzicht op de Oosterschelde en de omliggende landschappen. Tijdens de bouw van de brug werden innovatieve technieken gebruikt, waaronder het gebruik van prefab betonnen elementen en drijvende bouwplatforms. De brug speelt een cruciale rol in het verbinden van verschillende delen van de provincie Zeeland en is een belangrijke verkeersader voor zowel auto’s als fietsers.

 

In Burgh Haamstede en Westenschouwen, gelegen in het prachtige Zeeland, wachten een overvloed aan activiteiten en bezienswaardigheden om ontdekt te worden. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of cultuur, deze regio biedt voor elk wat wils. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de top 15 activiteiten die je niet mag missen tijdens je verblijf: